Voice Dialogue

Een veel gebruikte werkmethode van Impulse is Voice Dialogue. Dit is een techniek die ik veelvuldig op verschillende manieren in mijn trajecten toepas, vandaar dat ik deze werkmethode hier apart toelicht. Met veel plezier heb ik diverse opleidingen gevolgd op dit vlak bij het Voice Dialogue Instituut in België. Het effect van de methode is dat er meer ruimte ontstaat om weloverwogen en met respect voor alle geluiden, gedachten, gevoelens die er in jou bestaan een keuze te maken en tot inzicht te komen.

Wat is Voice Dialogue?

In de jaren ‘70 ontwikkelden 2 Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone, de Voice Dialogue methode. Deze methode gaat er van uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een onnoemelijk rijke waaier van verschillende ikken zoals bijvoorbeeld de perfectionist, de zorger, de genieter, de controlehouder, de avonturier, de pleaser, de innerlijke criticus enzovoort… Sommige ikken komen op een manifeste manier in ons leven aan bod, andere ikken maken ook deel uit van onze persoonlijkheid maar spelen nauwelijks of geen rol.

Je leert om vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel te kijken naar je ikken. Je geeft letterlijk een fysieke plaats aan een ik en je ontdekt welke zijn kwaliteiten zijn, wanneer deze ontstaan is in je leven, waarom hij gekomen is en op welke manier hij je kwetsbaarheid beschermt. Kortom, het is een fascinerende innerlijke reis waarbij je verwonderd bent over het unieke levensverhaal van elk van je ikken.
Hoe beter we al onze ikken leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons functioneren.

Niet alleen vergroot onze zelfkennis, maar we hebben hierdoor ook de mogelijkheid om op andere manieren om te gaan met het leven en de situaties waar we mee te maken krijgen.
Voice Dialogue leert ons immers niet alleen vanuit een overkoepelende positie naar de verschillende ikken te kijken, maar biedt ook de opportuniteit om vanuit het “midden” verschillende stukken in te zetten. Door dit dynamische proces kunnen we afstappen van automatismen en wordt ons leven niet langer geleid door de ikken. We komen tot bewuste keuzes.

Door bewuste keuzes te maken beschermen we onze kwetsbaarheid op een efficiëntere manier en voelen we ons krachtiger bij de beslissingen die we nemen.

Voice Dialogue is geen therapierichting maar een therapeutische werkmethode die leidt tot intensieve bewustmakende ervaringen voor de cliënt in zowel psychotherapeutische processen als coaching trajecten.

 

Impulse
Stefanie Receveur
Herungerweg 152, Venlo
Tel:06 265 241 79
stefanie@impulse-cc.nl

link naar linkedin accountlink naar facebookpagina

Kvk 12064786
Registraties: BPSW, Registerplein